Doctor în farmacie, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi al Academiei de Ştiinţe şi Arte din SUA, Ovidiu Bojor a explicat în cadul interviurilor „Pastila de motivaţie“ care sunt regulile după care se ghidează la 95 de ani pentru a-şi asigura sănătatea şi longevitatea, cum ne putem îmbunătăţi activitatea cerebrală şi cum ne influenţează gândurile, emoţiile sau fricile starea de sănătate.
Cum suntem afectaţi de gândurile, emoţiile sau fricile care ne înceracă zi de zi?
Academician Ovidiu Bojor: Dacă nu avem sufiecientă tărie spirituală, gândurile negative ne afectează negativ la fiecare pas. Ne afectează starea spirituală şi atunci începe şi organismul să slăbească, iar bolile mai puţin grave încep să apară. Unul din secretele vieţii este stabilirea unui echilibru între mental, spiritual, fizic şi energetic. În primul rând trebuie să recurgem la forţele noastre interioare şi la dezvoltarea activităţii cerebrale. Din păcate, noi nu folosim decât 25-35% din capacitatea creierului nostru. Restul nu ştim să o folosim. Aşa cum halterofilii fac exerciţii în fiecare zi, aşa şi noi trebuie să lucrăm pentru dezvoltarea capacităţii noastre psihice.
Ce presupune acest antrenament?
În primul rând retragerea în liniştea interioară, dezvoltarea sentimentelor nobile prin meditaţie, rugăciune şi detaşare completă de tot ce este dăunător în jurul nostru.
Aţi scris peste 40 de cărţi ți susțineți periodic conferințe. Cum vă menţineţi energia?
După 30 de ani mi-am modificat radical stilul de viaţă. Am renunţat la viaţa dezordonată şi mi-am stabilit câteva reguli esenţiale. Noi suntem în sistemul solar, aşa că am hotărât să urmez soarele. Ziua are 24 de ore, dacă o împărţim în 3, atunci avem 3 de 8. În prima parte, imediat după ce răsare soarele începem activitatea. Dedicăm muncii acest interval pentru a ne asigura o viaţă demnă. Al doilea 8 l-am denimit „odihnă activă“, este partea cea mai frumoasă din viaţa noastră. Aici selectăm ce ne place cel mai mult să facem: dans, sport, pictură. Al treilea 8 îl dedicăm refacerii celulelor nervoase, avem nevoie de odihnă și somn profund. Aş recomanda tuturor să se retragă cu 2 ore înainte de miezul nopţii, când este somnul alfa – somnul care asigură corpului şi sistemului mental o odihnă perfectă.
Care sunt aliaţii şi inamicii longevităţii?
Invidia ne afectează extraordinar de tare, am comparat-o întotdeauna cu rugina care roade fierul. În loc să ne bucurăm de succesul prietenilor noştri, apare viermele invidiei care ne macină sufletul.
Stresul cum ne afectează?
Este o boală a spiritului, o boală sufletească. Traco-geto-dacii spuneau că dacă sufletul este bolnav, corpul nu poate să fie sănătos. Stresul se resfrânge asupra psihicului, ne macină, ne distruge şi ne abate de la calea cea bună.
Sunt obişnuită ca atunci când vorbiţi despre o problemă să aveţi şi o soluţie. Pentru stres ce remedii există?
Iubirea. Care trebuie să fie deviza fiecăruia dintre noi când deschidem ochii spre lumină. Iubirea faţă de creator şi faţă de creaţie. Cu cât urici mai sus, orizontul se lărgeşte, până ajungi în vârful piramidei. Deasupra ta nu mai este decât Dumnezeirea. Se aplică în toate: în muncă, în iubire, în relaţiile dintre oameni.
Ce mentori a avut academicianul Ovidiu Bojor şi ce aţi învăţat de la fiecare în parte?
Am avut nişte oameni deosebiţi, martiri pentru credinţă: monseniorul Ghika, Nicu Steinhardt, părintele Suciu şi cei 7 episcopi care au fost exterminaţi în lagărele şi temniţele comuniste de la Sighet. De la fiecare am învăţat abecedarul iubirii, înţelepciunea superioară care diferenţiază omul de anlimale, am învăţat că în momentele de cumpănă din viaţa este bine să mă reculeg şi să cer ajutorul divin. Dar, cel mai important, mi-au spus că ceea ce pot rezolva de unul singur, nu am dreptul să cer de la divinitate. Nouăzeci la sută din lucruri ne-au fost date în viaţă pentru a le rezolva singuri, fără a cere ajutorul altora.
Aş vrea să vorbim despre teoriile care s-au dezvoltat în jurul vaccinurilor. Academicianul Ovidiu Bojor este pro sau contra vaccinării?
Eu sunt pro vaccinare. Timp de 10 ani, ca expert al ONU, am lucrat în ţări africane şi asiatice, unde sunt cele mai diverse boli. Noi aveam carnet de sănătate şi ne făceam la fiecare misiune vaccine împotriva febrei galbene, a smallpox sau malariei. Am fost ferit de lepră, ciumă sau boli care survin din alimentaţia sau condiţiile precare de igienă a populaţiilor cu care veneam în contact. Dacă sunt bine făcute, de bună calitate şi la recomandarea medicului, sunt pentru vaccinare. Nu renunţaţi la vaccinuri.
Multe alimente au suferit modificări diverse de-a lungul timpului. Cum facem alegeri corecte atunci când mergem în supermarket?
Pe cât posibil, ar trebui să procurăm alimentele de bază din mediul rural, dacă avem rude sau cunoştinţe. Când ajungem în magazine trebuie să fim foarte atenţi la conţinutul unui produs, să cunoaştem materia primă a acestuia.
Cum suntem afectaţi atunci când consumăm pui injectaţi cu hormoni?
Cel mai simplu exemplu este cel al copiilor hrăniţi cu pui care au fost injectaţi cu hormoni sau hrăniţi cu antibiotice. Aţi pomenit acum 30-40 de ani fetiţe care să poată deveni mame la 12 ani? Asta se întâmplă din cauza alimentaţiei care schmbă total structura organismului.
De ce consideraţi că a crescut numărul cazurilor de cancer?
Sunt două cauze. În primul rând înainte nu existau metode de investigare precoce ale cancerului şi nu întotdeauna diagnosticurile erau perfecte. În prezent, factorul principal este poluarea. Poluarea endogenă poate fi controlată de noi – ce consumăm, ce bem în fiecare zi. Iar poluarea exogenă apare din cauza industriei. Nu mai vorbesc de obiceiurile proaste, cum ar fi consumul acestor ape colorate, cu sau fără zahăr. Sunt numai otrăvuri. Este mai bine să preparăm sucuri de fructe în casă, fără conservanţi sau aditivi. La apariţia bolilor canceroase contribuie şi starea de stres, un dezechilibru care apare din cauza condiţiilor de viaţă, de lucru şi relaţiilor interumane.
Add comment