Îmi place să călătoresc şi fiecare destinaţie în parte îmi dezvoltă capacitatea de a înţelege mai bine oamenii, obiceiurile culturale şi unicitatea fiecărei destinaţii. Am început să-mi dedict tot mai mult timp căutării de locuri de legendă, oameni cu poveşti sau activităţi care pot transforma orice vacanţă într-o experienţă ce cu greu poate fi uitată. La invitaţia Prestige Tours, am vizitat Bodrum, Turcia.
Situat pe coasta egeeană, Bodrum este un oraş port care te face să-i simţi vibraţia încă din prima clipă. Cunoscut pentru istoria sa fascinantă, acesta a devenit celebru în ultima perioadă datorită vacanţelor extravagante oferite de hotelierii zonei.

Resorturile de lux promovează oferte care includ chiar şi transportul cu avionul de la aeroport la hotel, după cum ne-au povestit managerii acestora. Pentru a atrage cât mai mulţi turişti, aceştia oferă piscină proprie pentru fiecare familie cazată, spa-uri spectaculoase prin dimensiunea şi tratamentele oferite sau mâncare prepartă exclusiv din produse bio. Iar românii nu se dau deloc în lături din a gusta răsfăţul oferit de hotelierii turci.

La unul dintre hotelurile vizitate am aflat că unul dintre clienţii fideli este chiar un român. Pentru 12 000 de euro, petrece alături de familie 7 zile într-una din vilele de lux.

Tot de la hotelieri am aflat că aici vin oameni politici din toată lumea, actori faimoşi, muzicieni şi vedete de televiziune care îşi doresc să se bucure de vacaţă într-un hotel ce le asigură discreţie.

Bucuraţi-vă şi de atmosfera reală a vieţii localnicilor din Bodrum

Dar Bodrum nu este o destinaţie numai pentru cei care iubesc luxul şi extravaganţa sau care vor să-şi petreacă timpul departe de ochii curioşilor. Dincolo de hotelurile de 5 stele, turiştii care vor să descopere cultura, frumuseţile locului şi stilul de viaţă al localnicilor pot simţi energia frumoasă a acestui loc luând contact cu tot ce înseamnă viaţa localnicilor.

Experimentaţi obiceiurile şi ritmul în care trăesc locuitorii Bodrumului. Vizitaţi satele mici şi liniştite de lângă Bodrum. La doar 30 de minute de oraş veţi găsi o lume total diferită. Exploraţi străzile mici, casele de piatră şi vizitaţi gospodăriile localnicilor. Noi am ales satul Etrim.

Turiştii pot deveni oaspeţi ai unei familii tradiţionale turceşti, unde pot vedea cum se desfâşoară o zi din viaţa localnicilor. Veţi avea şansă de a vedea modul în care femeile din sat îşi câştigă banii făcând covoare tradiţionale realizate manual, puteţi găti sau ajuta la treburile gospodăreşti.

Dacă timpul vă permite, rezervaţi-vă o zi şi pentru a vizita Efes, cel mai bine conservat oraş vechi din estul Mediteranei, situat la aproximativ 2,5 ore de Bodrum. Nu trebuie să rataţi faţada magnifică a Bibliotecii lui Celsus, una dintre cele mai mari biblioteci din lume antică, Teatrul Mare, Fântânile din Traian, Odeon şi Templul lui Hadrian. Veţi putea vizita, de asemenea, rămăşiţele Templului Artemis, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Nu uitaţi să faceţi şi o scurtă plimbare la Casa Fecioarei Maria (Meryemana) de pe Muntele Coressos. Această mică capelă este construită pe fundaţia unei case unde se crede că Fecioara Maria şi-a petrecut ultimele zile.

Mâncarea, unul din punctele forte ale locului

Atunci când mergeţi pentru prima dată într-o destinaţie, nu vă limitaţi experienţele culinară prin alegerea unui all-inclusive. Descoperiţi ofertele teraselor şi restaurantelor care fructifică din plin bogăţia bucatariei tradiţonal turcească. Masa începe cu „meze” – startere turcesti, apoi puteţi mânca diferite preparate din fructe de mare, caracatiţe sau calamari.

Nu trebuie să rataţi nici shish kebab, doner sau pide. Ceaiul negru sau cafeaua preparată după reţeta locală pot completa experienţa culinară.

Seara puteţi merge prin cluburi pentru a experimenta petrecerile în stil turcesc cu dansatoare orientale, fumat de narghilea şi muzică tradiţională. Aici se află celebra discotecă Halikarnas, a doua ca mărime din Europa.

Gümüşlük, locul care m-a cucerit iremediabil

Gümüşlük (înseamnă argint în limba turcă) este un mic port aşezat pe ruinele oraşului antic carian Myndos. Nu mulţi turişti ştiu de existenţa acestuia. Odată ajuns, cu siguranţă îţi vei dori să revii.

În adierea brizei, poţi ţine timpul pe loc bucurându-te de unul dintre cele mai frumoase apusuri, savurâng un vin local şi preparate tradiţionale la una din terasele luminate de lampioane din coji de dovleac şi împodobite cu flori vesele. Parcă nici soarele nu se mai îndură să apună.

Rezervaţi-vă o zi pentru a merge într-o croazieră

Bucuraţi-vă de peisajul de pe punte şi admiraţi ţărmul însorit al regiunii, înconjurat de păduri şi dealuri. Traseele includ mai multe opriri pentru înot, snorkeling sau bălăceală în ape minerale.

Testaţi-vă abilităţile de negociatori prin târgurile turceşti

Prin târgurile din Bodrum găsiţi de la haine de piele, bijuterii din aur şi argint până baclavale sau rahat turcesc şi numeroasele chilipiruri care se lipesc cu repeziciune de mâinile turistilor. Nu uitaţi că negocierea stă la baza comerţului în Turcia, aşa că testaţi-vă abilităţile de negociatori  şi puterea de convingere.

Vechiul oraş grecesc Halikarnas m-a cucerit cu atmosfera sa boemă, plajele superbe şi mâncarea extrem de gustoasă, iar localnicii prietenoşi şi dispuşi să arate turiştilor bogăţia satului tradiţional m-au făcut să promit că mă voi întoatce cât de curând.

Mulțumiri: Prestige Tours

Recomandare hoteluri: Nikki Beach Hotel, La Blanche Resort & Spa, Vogue și The Bodrum by Paramount Hotels & Resorts

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *