Există statistici care arată că sunt oameni cărora le este mai frică de vorbitul în public decât de propria moarte. Experiența unui discurs în fața publicului poate reprezenta pentru mulţi un şoc, ajungând să fie copleşiţi de emoţii şi blocându-se mental în momentul în care toată atenţia este asupra lor.

Vestea bună este că există modalităţi de a-ţi calma frica de a vorbi în public:

Nu îţi reprima emoţiile
„Păstrează-ţi calmul!“ este cel mai frecvent sfat pe care îl primeşti atunci când te confrunţi cu teama de a vorbi în public. Dar cum să-ţi păstrezi calmul când mâinele îți sunt umede şi îți auzi bătăile inimii? Nu poţi să devii calm reprimându-ţi emoţiile. Acceptă reacţiile propriului corpul şi lasă-l să se desfăşoare în armonie pentru ca teama să nu te copleşească. Modul în care îţi respingi anxietatea poate ajunge să creeze o stare de blocaj mintal.

Nu te gândi cum arăţi, concentrează-te pe mesajul pe care vrei să îl transmiţi
A fi invitat să vorbeşti în faţa oamenilor poate fi onorant. Însă nu lăsa emoţiile să te facă să te îndoieşti de propriile capacităţi și nu cădea pradă fricii de eşec. Evită să îţi concentrezi atenţia către imaginea propriei persoane şi direcţionează-ţi gândurile spre informaţiile pe care vrei să le transmiţi. Dacă mesaul tău este puternic, nimeni nu va fi atent dacă îţi este impecabilă cămaşa sau cum îşi stă părul. Fă-ţi o structură puternică a mesajului, ai grijă să transmiţi încredere şi câştigă-le atenţia. Dacă pe parcursul discursului te simţi copleşit de privirile celor din sală, adu-ţi aminte una din figurile oamenilor care îţi transmit încredere (iubit, părinţi, prieteni).

Nu pregăti discursul „cuvânt cu cuvânt“
În încercarea de a evita un dezastru, multe persoane au tendinţa de a-şi pregăti fiecare cuvânt din discurs. Dar există şanse mai mari să te blochezi în acest fel decât în cazul în care îţi realizezi o schemă a ideilor, care să fie împărţită în erape de început, cuprins şi încheiere.

Fii natural, simplu în alegerea cuvintelor şi nu-ţi fie teamă de ce ar putea spune cei din sală.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *