Dacă și tu crezi că  petele pigmentare sunt sinonime cu bătrânețea, atunci gândește-te mai bine. E adevărat că petele maronii sunt cel mai des întâlnite la persoanele de vârsta a treia ca semn al îmbătrânirii, dar nu este exclus ca şi cei tineri să constate că au câteva astfel de pete pe braţe.

„Sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia petelor pigmentare, cum ar fi acţiunea razelor ultraviolete sau dezechilibrul hormonal. Acestea nu prezintă un motiv de îngrijorare pentru a face o vizită la doctor, dar în schimb sunt inestetice”, este de părere Diana Marandiuc, specialist Naturys.

Ce sunt petele pigmentare

Aceste pete sunt nişte acumulări de melanină, pigment al pielii secretat de organism ce are rol de protecţie. Odată ce aceste celule se irită în mod repetat de către razele ultraviolete, secreţia lor se amplifică şi sunt produse în exces. Și factorul hormonal are un rol în apariţia petelor pigmentare. Cel mai des sunt întâlnite la femeile care au născut sau la cele care iau un tratament de hormonal.

Când și cum apar

Dacă de-a lungul anilor ai făcut băi de soare, atunci este foarte probabil să te confrunţi cu această problemă. În general, localizarea cea mai frecventă a petelor este la nivelul feţei, decolteului, spatelui, braţelor şi a mâinilor.

Cum previi apariția petelor pigmentare

Cea mai bună metodă de prevenţie a petelor de soare este utilizarea zilnică a produselor cosmetice cu factor de protecţie solară. Cremele pentru mâini trebuie să conţină protecţie solară minim 30SPF, atât împotriva razelor UVB, cât şi a razelor UVA. Ele trebuie să fie aplicate în orice perioadă a anului, oricare ar fi anotimpul sau oricare ar fi condiţiile meteo.

Un truc de mare ajutor este să vă masați zilnic mâinile cu suc de aloe vera, astfel că pielea dumneavoastră va începe să se regenereze puțin câte puțin. Sucul natural de aloe vera va tonifia și hidrata pielea mâinilor și va atenua în timp culoarea petelor maronii.

Și oțetul de mere are numeroase utilizări, fiind un remediu eficient pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv pentru atenuarea petelor maronii de pe mâini. Se ia o linguriță de oțet de mere și se amestecă cu o linguriță din crema folosită în mod obișnuit pentru hidratarea mâinilor. Se masează mâinile cu acest amestec timp de 10-15 minute și se lasă să acționeze peste noapte.

Oxidul de zinc şi dioxidul de titan, filtre solare naturale

Aceste produse trebuie să conţină pe post de filtre solare naturale  oxidul de zinc şi/sau dioxidul de titan. Este foarte important ca aceste filtre să fie  naturale, deoarece filtrele chimice prezente în multe produse cosmetice de pe piaţa sunt fotosensibile, iritative şi alergenice. În plus, produsul de îngrijire destinat mâinilor trebuie să conţină principii active care au rolul de a preveni producţia de melanină şi prin urmare să inhibe enzima tirozinaza – principala enzimă care reglează procesul de melanogeneză. 

Crema de mâini trebuie să conțină antioxidanți

De asemenea, crema de mâini trebuie să conţină în formula lui şi antioxidanţi, contribuind astfel la reducerea cantităţii de radicali liberi generaţi de razele UV. În acelaşi timp, aceasta nu trebuie să conţină parfumuri, coloranţi, solvenţi, deoarece aceste ingrediente chimice sunt fotosensibilizante şi pot influenţa apariţia petelor pigmentare. Prin urmare, alegerea produsului de îngrijire a mîinilor este un procedeu foarte important, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la acestă problemă. O piele iritată de dezechilibrul hormonal, de fumat, de poluarea mediului înconjurător, este extrem de sensibilă, mai ales la ingredientele chimice. Crema de mâini trebuie să fie cât mai „curată” având principii active la bază.  

Importanța exfolierii

„Recomand ca exfolierea  mâinilor să fie făcută de un profesionist şi, mai exact, în cadrul unui serviciu SPA. Pielea mâinilor este subţire, igiena lor este foarte frecventă, contactul cu diferiţi agenţi chimici de spălare face ca grosimea acesteia să se reducă de la an la an. Din acest motiv nu este nevoie de apelat săptămânal la un exfoliator pentru această zonă a corpului.”, punctează Diana Marandiuc, specialist Naturys.

FOTO HyperSlevy.cz

 

 

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *