Sunt tot mai des întâlnite cazurile de femei care nu pot concepe copii. Fie că este vorba de stres, infertilitate secundară, dezechilibre hormonale, inflamaţii sau probleme ginecologice, dorinţa de a aduce pe lume un copil pare pentru unele cupluri tot mai departe de realitate.
După 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural
Conform statisticilor medicale, după 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural. Apar dezechilibre hormonale, iar capacitatea de nidaţie (prinderea embrionilor la nivelul uterului) este mai scăzută după această vârstă. Un alt factor este prelungirea timpului până când un cuplu doreşte să facă un copil. Dacă înainte de 1970, media de vârstă pentru procreare era între 22 şi 23 de ani, iar în 1989 – între 25 şi 27 de ani, astăzi ea se ridică undeva între 33 şi 38 de ani. Acum, fiecare cuplu are la dispoziţie metode pentru a face o planificare familială corectă, legată de nivelul de trai.
„O femeie trebuie să facă copiii în perioada când fertilitatea este la “cote maxime”. Adică până la vârsta de 35 de ani (şi aici gradul de variabilitate este mare, fiecare caz trebuind a fi evaluat individual). Apoi, e important ca doamnele să îşi determine periodic gradul de fertilitate (analize, ecografii) şi să îşi trateze afecţiunile care pot pune în pericol fertilitatea (inflamaţii pelvine, dezechilibre hormonale). Şi, nu il ultimul rând, e nevoie de cumpătare în tot şi în toate. Aici mă refer la: alimentaţie, greutate corporală, stil de viaţă, ore de muncă/ore de recreere/ore de somn. Aplicati regula 8/8/8, faceţi-vă bucurii, practicaţi hobby-urile preferate şi mai ales iubiti-vă mult”, le sfătuieşte medicul ginecolog George Vasilescu pe femeile care doresc să conceapă un copil.
Lacul Ursu, Marea Moarta a Transilvaniei şi „paradisul“ femeilor care vor să conceapă un copil
Lacul Ursu reprezintă unul dintre factorii naturali de cură de la Sovata, pentru că apa sa conţine săruri şi minerale cu o mare putere de vindecare. Datorită salinităţii sale ridicate, de 300g/l la adancime, el mai este denumit şi Marea Moartă a Transilvaniei. Apa sărată este acoperită de un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii. Acest strat acţionează ca o barieră termică, concentrând razele solare asemenea unei lentile până la o adancime de 2 metri. Fenomenul se numeste heliotermie.
Efectele antiinflamatorii şi hormonale ale nămolului şi apei sărate extrase din Lacul Ursu au început a fi studiate sub supraveghere medicală încă din anii 1930. Începând din anii 1945, s-au izolat substanţe cu efect hormonal din apa sărată, cu repetarea periodică a dozărilor hormonale în anii următori. Ultima determinare hormonală, efectuată în anul 2011, la Budapesta, a relevat valori înalte de estrogen şi progesteron human-like (adică asemănător ca structură cu hormonii umani feminini – n.r.) atât în apa sărată, cât şi în nămolul extrase din Lacul Ursu. În prezent se ştie că aceşti produşi hormonali provin din crustaceul de apă sărată Artemia salina, cât şi din microflora lacului.
Apa sărată hiperconcentrată şi nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au un efect pluristructural, sincron şi de fineţe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală şi de relaxare a sistemului nervos, ultimul efect devenind tot mai important cu trecerea anilor (ca urmare a creşterii gradului de stres în rândul populaţiei, creşte şi procentul cazurilor de sterilitate psihogenă, indusă de stres).
Apa lacului are efecte miraculoase care se resimt şi acţionează la mai multe niveluri: cutanat, osmotic, metabolic, hormonal, imun, termic. La aceastea se adauga reglarea psiho-neuro-imuno-endocrina pe care o asigură apa.
Metode complementare de tratament care ajuta la obţinerea unei sarcini
“Terapia naturală pro fertilitate ajută organismul în procesul de obţinere a unei sarcini, dar nu este un tratament de fertilitate propriu zis. Desigur, au fost cazuri, şi nu puţine, când în urma acestor tratamente s-au obţinut sarcini. Un tratament natural bine condus poate creşte rata de succes în obtinerea unei sarcini cu până la 50% dacă se foloseşte ca etapă premergatoare unei proceduri de reproducere umana asistată. De asemenea, terapia naturală simplă poate creşte rata de succes în obtinerea unei sarcini cu până la 25% la unele cazuri bine selectate (vârsta maternă sub 37 ani, status hormonal normal, trompe permeabile, spermograma în limite normale)”, punctează medicul.
Tamponul intravaginal cu nămol, una din terapiile practicate la Sovata
Conform medicului ginecolog, tamponul intravaginal cu nămol acţionează la nivel local, eliminând parte din microbii care au populat vaginul şi care au devenit activi. Cu alte cuvinte, sunt tratate inflamaţiile şi chiar infecţiile incipiente. Nămolul mai are şi un efect de contiguitate, adică îşi răspândeşte efectul antiinflamator în toată zona pelvină. Datorită compoziţiei lui, efectul antiinflamator acţionează asupra uterului, trompelor, ovarelor şi, în general, a micului bazin.
Tamponul este făcut dintr-un nămol prelucrat care se intoduce într-un recipient de tifon steril şi care se modelează şi se introduce la nivelul.
5% din paciente sunt reticiente când aud de tratamentul cu tampoane de nămol
Într-o proporţie de 5% pacientele devin reticiente, dar dacă acceptă primul tratament şi maxim al doilea, de obicei, marea majoritate dintre ele continuă tratamentul.
Tratamentele ginecologice se desfăşoară pe durata a două săptămâni şi constau din irigaţii vaginale cu apă sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie cu efect antinflamator etc. Tratamentul ginecologic include consultaţie ginecologică, respectiv consiliere de specialitate pentru infertilitate de cuplu.
Add comment