Allan Percy, scriitor, expert în coaching şi în tehnici de îndrumare personală a reunit 85 de pilule de înţelepciune din gândirea lui Einstein şi le-a tradus în limbajul psihologiei cotidiene, ca începuturi de soluţii practice pentru a relativiza preocupările, pentru a rezolva problemele şi pentru a găsi formula cea mai simplă şi mai puternică cu scopul de a ne împlini propria existenţă.

„Nu lăsa ca fericirea ta să depindă de altcineva, pentru că persoana aceea nu va fi întotdeauna aşa cum crezi“, este una din „pilule de intelepciune“ ale lui Einstein pe care Allan Percy o traduce din punct de vedere psihologic în cartea „Einstein pentru debusolaţi“.

„Suntem fiinţe sociale şi avem nevoie de relaţii de apartenenţă, de aceea reacţionăm în mod inconştient la nevoile şi dorinţele celor care ne înconjoară, ajungând să fim aşa cum cred ceilalţi că trebuie să fim. De aici rezultă că, dacă cineva va scrie „Jose este un elev rău“, în cele din urmă Jose va deveni un elev rău, teorie care a fost demonstrată prin multe experimente efectuate atât în şcoli, cât şi în mediile sociale şi profesionale. Aceasta înseamnă că, dacă tratăm o persoană într-un anumit fel, o condiţionăm în acel fel şi îi condiţionăm şi pe toţi cei din jurul ei, căci ne formăm opinia despre o persoană prin ceea ce am auzit povestindu-se despre ea“, explică Percy.

Vestea bună este că şi aşteptările pozitive sunt contagioase.

„Este important să ştim cum funcţionează efectul Pygmalion, pentru a fi capabili să acţionăm în funcţie de aşteptările celorlalţi, luându-ne destinul în mâini. Daca Einstein s-ar fi sinchisit de prezicerile din copilăria sa, când era un elev cu puţine talente, probabil că nu ar fi intrat niciodată la universitate. Experienţele nefericite şi teama de a nu fi la înălţimea aşteptărilor – atât ale noastre, cât şi ale celorlalţi, reprezintă o frână în calea eforturilor de a ne atinge ţintele şi de a ne realiza visurile. De aceea, nu trebuie să aşteptăm de la persoane sau de la situaţii ceva ce încă nu s-a întâmplat. Să nu judecăm o situaţie în funcţie de „ceea ce ne-ar plăcea să fie“, ci s-o apreciem pentru ceea ce este cu adevărat“, mai adaugă expertul în coaching şi în tehnici de îndrumare personal, Allan Percy.

O persoană cu viziune proprie este simplă şi naturală, fără deghizări şi măşti, pentru că se arată lumii aşa cum este

O viziune proprie este sinonimă cu autenticitatea, ceea ce înseamnă că nu este obligatoriu să învăţăm de la alţii  şi să urmăm exemplul celor pe care îi admirăm. Înseamnă să trăim în mod conştient ceea ce decidem şi ceea ce facem, să ne asumăm răspunderea pentru consecinţe. O persoană cu viziune proprie este simplă şi naturală, fără deghizări şi măşti, pentru că se arată lumii aşa cum este. Acest lucru nu este uşor pentru că simplitatra este un exerciţiu de modestie care necesită efort şi perseverenţă.

Ca să ajungem să avem un punct de vedere propriu, authentic, în pofida a tot ceea ce ar putea spune sau gândi ceilalţi, înseamnă să fim dedicaţi lucrurilor care ne interesează cu adevărat.

Revenind la aforismele lui Einstein, din momentul în care ne recunoaştem limitele şi descoperim punctele forte şi slabe ce ne caracterizează, trebuie să ne străduim să le depăşim, Dar nu luându-ne la întrecere cu ceilalţi, ci lărgind frontierele mentale pe care ni le-am impus.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *