Cunoscută pentru Castelul Iulia Haşdeu sau închisoarea Doftana, foarte puţini turişti ştiu că localitatea Câmpina deţine izvoarele cu cea mai sărată apă din ţară. Deşi faima acestora a început să apună după naţionalizarea din 1948, recent, apa vindecătoare a revenit în atenţia celor care vor să beneficieze de efectele sale miraculoase. Invitată să vizitez clinica ce înceracă să readucă în atenție beneficiile apei, am descoperit legenda izvoarelor uitate de zeci de ani.

Pe la 1510 i se spunea Poiana Sării, așa este consemnată și în prima atestare documentara, iar prima amenajare a unor bazine alimentate cu apă sărată din această zonă s-a facut pe la 1908, de către un poienar – Moise Popescu, chiar în grădina sa. Bazinele construite de acesta și de urmașii săi, plus clădirile anexă prevazute cu cabine și căzi pentru bai (din lemn) cu apă sărată caldă, la care s-au adăugat o pensiune și un restaurant, au fost primele și, din păcate, singurele dotari ale stațiunii balneare Poiana Câmpina.

Deși în perioada interbelică, statiunea balneo Poiana Câmpina era foarte cunoscută pentru izvoarele extrem de sărate, din păcate, faima băilor Poiana Câmpina a început să apună după naționalizarea din 1948, atunci când au intrat în administrarea Uzinei Mecanice Poiana Câmpina, care le-a abandonat pe la mijlocul anilor 1970. După această perioadă au fost uitate complet și au intrat definitiv în paragină.

Izvoarele sărate din Poiana Câmpina nu au cunoscut nicio clipa faima apelor de la Telega sau a altor stațiuni din țară cu ape minerale, deși aici se găsește cea mai sărată apă din țară. Totuși, în decembrie 2011, Centrul Medical SanConfind a concesionat, pentru 49 de ani, clădirea fostului spital de la Poiana Câmpina reușind să pună pe picioare un nosu sistem care să facă posibilă folosirea apei în diferite tratamente.

Despre apa sărată
Izvoarele minerale de la Poiana Câmpina au cea mai sărată apă din țară, cu o concentrație de 321 g/l. Spre comparație, Marea Moarta, cea mai sarată mare din lume, are o concentrație de 400 grame de sare la un litru de apă. Pentru a o putea utiliza în tratamentele destinate pacienților, Spitalul SanConfind Poiana Câmpina captează apa din izvoare în câteva rezervoare uriașe situate în curtea spitalului, o filtrează și o încalzește. Apa sărată ajunge în Sala Bazinelor, în care se gasesc două bazine pentru hidrokinetoterapie destinate adulților și unul pentru copii. În toate cele trei bazine apa circulă continuu, fiind filtrată în prealabil, astfel încât să fie menținută curată tot timpul.

Alte elemente din apă: Cl, sulfati, Na, K, Ca, Mg, Fe. Toate acestease absorb prin piele în timp ce pacientul execută diferite exerciții sau se relaxează în apă. În plus, apa sărată poate fi folosită și la inhaloterapie, în diferite afectiuni ORL.

Tratamente cu apă sărată:
Apa sărată poate fi folosită pentru diferite afecțiuni reumatismale degenerative: spondiloza cervico – dorso – lombară, coxartroza, gonartroza, artrozele articulațiilor mâinii.
Afecțiuni reumatismale de tip inflamator: artropatii reactive, spondilita ankilopoietica, poliartrita reumatoidă, artritapsoriazica, sechele post-reumatism articular acut.
Afectiuni reumatismale abarticulare: periartrite scapula-humerale, coccigodinii, miogeloze etc.
Stări postoperatorii sau post-traumatice: post-traumatism cranio-cerebral sau vertebral – medular, artroplastii (proteze de umar, șold sau genunchi), hipotrofii musculare, redoriarticulare, pseudoartroze etc.
Afectiuni ale sistemului nervos periferic: radiculopatii, polineuropatii, pareze, paralizii.
Afectiuni ale sistemului nervos central: tetrapareze, parapareze, scleroza multipla, boala Parkinson, hemiplegii, hemipareze de diferite cauze, sechele dupa poliomielita etc.
Afecțiuni vasculare periferice: tulburări ale circulației venoase periferice, limfedeme.
Baile cu apă sărată sunt un remediu foarte bun pentru persoanele care suferă de oboseală sau stres.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *