Poveste Artesana a început în 2006 când, inspirați de procesul de fabricație al brânzeturilor de la o fabrică locală din Spania, Alina și Daniel Donici s-au decis să readucă pe mesele românilor gustul autentic al lactatelor. Ajutați de părinți, cu un credit bancar și un proiect cu finanțare europeană, au reușit să deschidă propria fabrică de lactate artizanale. Astăzi produc 15 tone de lapte pe zi, din care rezultă brânzeturi, iaurturi, sana sau lapte prospăt pentru consum.
Începutul nu a fost deloc ușor, mai ales că cei doi fondatori au ales să nu meargă pe drumul bătătorit de ceilalți producători. După cum povestesc, s-au luptat ani de zile să arate că și în România pot fi făcute produse lactate artizanale cu gustul de odinioară. „Nu am putut niciodată să credem că aceasta este piața lactatelor și că trebuie să facem așa cum face toată lumea. În fabrica Artesana nu există omogenizator , nu standardizăm laptele – loturile de lapte cu grăsimi diferite nu sunt aduse la același nivel de grăsime. Noi lăsăm laptele așa cum vine el din fermă. Este foarte important și faptul că îl pasteorizăm la temperatură joasă pentru a-i păstra calitățile și suntem extrem de atenți la toate condițiile de igienă pe care le impunem fermierilor noștri“, povestește Alina Donici.

Au început în târguri și au ajuns să fie singurul producător de produse lactate artizanale din piața de retail
Pentru a-și face cunoscut brandul, cei doi au participat la târguri locale și au promovat ideea produselor lactate artizanale. „Am început prin participarea la târguri cu produse artizanale pentru a ne face cunoscut brandul, apoi am încercat deschiderea unui magazin propriu – care nu s-a dovedit cea mai bună variantă la momentul respectiv. Prima listare într-un supermarket a deschis ușile și către celelalte lanțuri comerciale“, spune cofondatoarea Artesana. Acum sunt singurii producători de produse lactate artizanale din piața de retail.

Laptele Artesana provine de la fermieri mici și mijlocii din jurul localității Tecuci
Lpatele din care se fac produsele artizanale este colectat de la producătorii locali din jurul localității Tecuci. Au rămas în proporție de 90% aceeași cu care au pornit la drum. Le-au impus contractual standarde foarte stricte, pentru ca produsele să poată fi cât mai puțin procesate, și au reuși să scoată pe piață produse „ca din gospodăria proprie“. Pentru că lactatele sunt naturale, au un termen de valabilitate mic, așa că Artesana a găsit soluția ambalării lor în recipiente din sticle care garantează o perioadă mai lungă de valabilitate.
„Laptele și iaurtul Artesana au un dop de grăsime care sfidează legea gravitației, dacă sunt întoarse nu curg. A fost o muncă enormă să le explicăm consumatorilor că laptele nu este alterat și că dopul apare datorită faptului că produsul este minim procesat. Grăsimea se ridică în mod natural ca un dop de imunitate pentru lapte și poate fi integrat în masa laptelui“, povestește Alina Donici.

Cum au traversat perioada pandemiei
Perioada pandemiei a fost foarte încărcată din punct de vedere psihologic pentru fondatorii și angajații fabricii. Având peste 50 de muncitori, Alina și Daniel Donci au ales să facă apel la conștientizare, o metodă la care au apelat încă de la început în relația cu angajații. „Le-am explicat oamenilor ce înseamnă această criză sanitară, ce implicații are și am pus accentul pe faptul că ei trebuie să ducă aceste măsuri și dincolo de poarta fabricii. Noi oricum eram pe norme foarte stricte de igienă, spațiul este controlat microbiologic. Pentru noi măștile și mănușile nu sunt o noutate“.
Artesana este în plin proces de construire a unei noi fabrici, la finalizarea acesteia urmând să-și mărească capacitatea de producție.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *