Hanul Vatra se află în Parcul Național Buila Vânturarita, comuna Costești, la 215 km de București. Am petrecut două zile și două nopți aici, la plecare având convingerea că este locul ideal pentru turiștii care caută acea parte de tradiție greu de găsit în marile orașe, având în același timp acces la răsfățul unei băi calde, a unui cappucinno servit la soare într-o imensă grădină sau comandând o cină pregătită cu produse locale și multă grijă.

Povestea hanului

Vandalizată și nelocuită de peste 25 de ani, clădirea este fostul stabiliment al băilor din Costești – monument istoric. A fost construită între cele două Războaie Mondiale de către fiii preotului satului, pe vremea când mersul la băi era o modă. În 1948 a fost naționalizată și preluată de Govora SA, fiind retrocedată proprietarilor de drept abia în 2001, în stadiu de ruină. Așa a fost cumpărată de soții Otilia (avocat) si Dan Loidl (arhitect), cei doi luând decizia achiziției conștienți de valoarea culturală și potențialul turistic al zonei, dar fără să știe concret ce vor face din ea și neavând un buget care să îi încurajeze să demareze planurile de modernizare.

„Într-unul din concediile în țară, am ajuns în Costești, în curtea bunicilor, de lângă fostul Stabiliment al Bailor, aflat atunci în paragină. Și așa a început totul“, povestește Dan Loidl, actualul proprietar.

 Investiție inițială de o jumătate de milion de euro și 6 ani de muncă pentru modernizarea clădirii

Modernizarea clădirii a durat 6 ani, investiția inițială ridicându-se la aproximativ o jumătate de milion de euro. Familia Loidl a beneficiat de o finanțare europeană de 50%, restul sumei fiind asigurată dintr-un credit bancar și buget propriu.

Partea veche – pavilionul balnear, a fost transformat în camere de cazare, iar separat au construit sala de conferință, saună, bucătăria și restaurantul hanului.

Au optat pentru materiale naturale, simple, prelucrate manual de meșteri locali. Tema rustică amintește de tradiția românească, în han putând fi identificată ceramica lucrată manual sau piatra naturală pentru pardoseli, dar și podeaua din stejar masiv.

Mobilierul, balamalele, lămpile, sfeșnicele din fier forjat și ușile au fost lucrate tot de meșteșugarii din sat, o provocare pentru actualii proprietari, dat fiind faptul că aceștia nu au mai fost de mult solicitați pentru o comandă atât de mare, procesul implicând efort și răbdare de ambele părți.

„Am pus mare preț pe materiale și colaborarea cu meșterii locali. Pentru tot ce am făcut, inclusiv partea de mobilier, am lucrat cu oamenii din zonă.  A fost greu să găsim un om care să facă 30 de uși. La tâmplărie au lucrat cu 4 echipe de tâmplari, unii au făcut paturile, alții dulapurile și o altă echipă s-a ocupat de scaune. Nu puteau să ducă o comandă așa mare“, ne-a povestit Dan Loidl.

Turism de week-end

Zona este ofertantă, cu multe schituri și mânăstiri (Bistrița, Arnota, Hurezi), trasee montane, peșteri (Muierii, Urșilor, Polovragi), Muzeul Trovanților. Dovada atractivității locului este și faptul că localitatea ar fi trebuit să devină stațiune încă de pe vremea lui Carol al-II-lea, având drept atuuri apele termale (izvoare de apă ioduroasă și sulfuroasă), clima blândă și peisajul de basm.

Totuși, gradul de ocupare este de 50% pe an, turiștii nefiind obișnuiți să vină către această zonă a țării. Cei care ajung sunt familii cu copii, cupluri și grupuri restrânse care preferă activități precum yoga, meditație sau relaxare în impresionanta curte de 3 hectare a hanului.

„Nu ne plângem, vin turiștii. În week-end avem mereu plin, dar în timpul săptămânii mai puțin. E greu de adus oameni. La noi este turism de week-end. Inclusiv firmele aduc angajații în team-building în weekend, deși este timpul lor liber. Dacă ar fi infrastructură turistică, cu restaurante și locuri de petrecere a timpului liber, ar fi altă dinamică. Suntem oarecum izolați“, spune Dan Loidl.

Mâncare ca la mama acasă

Hanul are un restaurant cu bar și o terasă exterioară, unde se poate servi masa. Bucătăresele – femei din localitate cu drag de oameni și bucuria de a găti pentru ei, pregătesc mâncare tradițională făcută din ingrediente provenite din curțile sătenilor, la cerere fiind disponibile inclusiv preparate vegane.

„Administrarea hanului nu este simplă, nu vă imaginați că stau și socializez. Trebuie să mă ocup de personal, de întreținerea locului, aprovizionare, contabilitate primară. Plus partea de comunicare – grupurile vor activități specifice, unii turiști sunt alergici la anumite ingrediente și solicită mai multe variante de meniu. Nu este ușor, lucrez între 60 și 80 de ore pe săptămână“, mărturisește Dan Loidl.

Pentru ingredientele locale, Dan trebuie să se deplaseze la punctele de colectare, fie că este vorba de fructe de pădure sau ciuperci, ori la curtea localnicilor de unde cumpără viței ori păsări. Acestea sunt apoi cântărite, aduse la han și pregătite. În cazul animalelor mari, tranșarea are loc la han. Pentru că nu toate pot fi gătite imediat, multe sunt vidate și păstrate pentru a fi pregătite în week-end-urile viitoare.

Carnea de vițel de pe dealurile Olteniei de sub Munte poate fi considerată o delicatesă, însa este una dintre cărnurile ce necesită o atenție deosebită în procesul de pregătire.

Ce poți vizita în zonă:

Pe teritoriul comunei Costești se află o serie de monumente istorice de o importanță deosebită privind cultura și civilizația românească: Mănăstirea Bistrița (1494), Mănăstirea Arnota (1634), schitul Păpușa (secolul XVI), biserica din Peșteră (1633), biserica „Sfinții Îngeri” (secolul XVII), biserica Peri (1689), biserica Ciorobești (1750), biserica Grușetu (1801), biserica Grămești (1664), Biserica „44 de izvoare” (1701)

Contact:

Email: [email protected]

 Telefon: 0754.367.273

Website: https://hanulvatra.com/ro/

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *