Din momentul în care devii mamă, întregul univers ți se transformă. Fiecare decizie devine o dovadă de dragoste și grijă față de copil. Dar în această călătorie unică și plină de provocări, îngrijirea personală nu trebuie să rămână pe plan secund. Pe măsură ce experimentăm viața de mamă, ne confruntăm cu numeroase schimbări, nu doar în dinamica de zi cu zi ci și în ceea ce privește nevoile corpului nostru. Pielea poate deveni mai sensibilă, uneori predispusă la uscăciune sau iritații. De asemenea probleme precum acneea sau hiperpigmentarea pot fi accentuate de schimbările hormonale.

Nu toate produsele cosmetice sunt prietenoase cu condiția noastră actuală. Unele ingrediente, pe care poate le-am folosit fără grijă înainte, acum necesită o atenție sporită. Retinolul, de exemplu, un favorit în lupta împotriva îmbătrânirii, este strict interzis în timpul alăptării din cauza potențialului său teratogen.

În acest context, alegerea produselor de îngrijire devine o dovadă a modului în care ne exprimăm dragostea și grija pentru cel mic. A opta pentru ingrediente prietenoase cu pielea, produse special concepute pentru perioada alăptării sau mărci care promovează o filozofie de îngrijire responsabilă, devine o necesitate.

Și pentru că îmi place să apelez la un specialist atunci când am nevoie de informații sigure, înainte de a-mi alege produsele cosmetice pentru rutina din perioada în care alăptez, am povestit pe acest subiect alături de Corina Allan – esteticiană, consultant cosmetic, ambasador al brandului Paula’s Choice în România și autoarea blogului Pasagera.ro

Lizeta Oprea: Există o preocupare constantă în rândul mamelor privind siguranța produselor cosmetice în timpul alăptării. Ce ingrediente specifice ar trebui evitate și de ce?

Corina Allan: În perioada alăptării pielea păstrează o parte din sensibilitățile din timpul sarcinii și în același timp există riscul ca ingredientele active sistemice cum este retinolul să se transfere bebelușului prin laptele matern. Deși acest risc este mult mai mic comparativ cu cel din timpul sarcinii, totuși trebuie să acordăm atenție când vrem să folosim ingrediente active și să ne consultăm cu medicul dacă nu suntem sigure de folosirea anumitor ingrediente cât timp alăptăm.

Ingredientele care ar trebui evitate cu siguranță sunt retinoizii cosmetici și farmaceutici (retinol, retinyl retionate, retinladehyde, hydroxypinacolone retionate, adapalene, isotretinoin, etc). Deși nu există studii concludente pentru retinoizii cosmetici, prin asociere cu efectele teratogene observate în cazul retinoizilor farmaceutici se recomandă evitarea formelor de retinol din cosmetice.

Alte ingrediente cu potențial negativ sunt hidroquinona și derivații de hidroquinonă, cum este arbutinul. În Europa hidroquinona este ingredient farmaceutic, dar arbutinul se găsește în produsele cosmetice și ar trebui evitat. Tot în categoria ingrediente pentru reducerea petelor este acidul tranexemaic care nu are suficiente date care să ateste riscurile folosirii în timpul sarcinii, iar producătorii recomandă consultarea medicului.

În ultimii ani au apărut restricții pentru folosirea acidului salicilic 2% pe zone extinse de piele în timpul sarcinii și alăptării, însă ingredientul nu este interzis, se poate folosi chiar zilnic pe față. Nu se recomandă folosirea exfoliantului pe tot corpul.

De asemenea este mai bine să folosim protecție solară minerală sau cel puțin să evităm produsele cu oxibenzonă. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi a investigat filtrele solare și nu a găsit niciuna dintre presupusele temeri cu privire la ingredientele de protecție solară să fie fundamentate de cercetări medicale. Cu toate acestea, acum recomandă evitarea oxibenzonei în timpul sarcinii și alăptării din cauza unei potențiale legături cu o tulburare congenitală cunoscută sub numele de boala Hirschsprung.

Având în vedere restricțiile privind anumite ingrediente în timpul alăptării, ne poți recomanda câteva produse cosmetice sigure pentru această perioadă?

Rutina zilnică depinde de tipul de ten și de problemele pielii și cea mai simplă rutină este formată din produs pentru curățare, cremă de zi cu protecție solară SPF 30 sau mai mare și cremă hidratantă pentru seară. Există o mulțime de ingrediente benefice pielii care sunt considerate sigure pentru a fi folosite în timpul sarcinii: peptidele, ceramidele, acidul hialuronic, niacinamide, acid azelaic, benzoyl peroxide, vitamina C, acizii AHA și BHA (acesta din urmă cu restricția de aplicare doar pe ten).

Înainte de a cumpăra un produs nou asigurați-vă că este sigur pentru aplicare în perioada alăptării consultând detaliile produsului, întrebând producătorul despre eventuale restricții și consultând medicul. Eu recomand produsele Paula’s Choice pentru că sunt concepute pe baza cercetărilor dermatologice, au formule complexe cu ingrediente studiate și dovedite ca fiind benefice pentru piele. In plus, la Paula’s Choice sr acordă o importanță deosebită avertizărilor care restricționează folosirea unor ingrediente în anumite situații – produsele care nu sunt recomandate în sarcină conțin detalii despre această restricție.

Multe mame se confruntă cu probleme specifice, cum ar fi acneea sau hiperpigmentarea. Cu ce recomandări ne poți ajuta?

Depinde dacă aceste probleme au fost prezente sau nu înainte de sarcină și alăptare. O viitoare mamă care se confruntă cu acnee, hiperpigmentări sau alte afecțiuni cutanate și urmează o rutină de îngrijire pentru ameliorarea acestor probleme trebuie să renunțe la produsele cu ingrediente active care nu sunt recomandate în timpul sarcinii și alăptării.

Dacă problemele apar în timpul sarcinii sau alăptării trebuie urmată o rutină de îngrijire cu ingrediente specifice pentru ameliorarea simptomelor, care sunt sigure în această perioadă. De exemplu pentru reducerea erupțiilor și petelor cauzate de erupții se pot folosi acizii AHA sau BHA și acidul azelaic, iar pentru hiperpigmentări se pot folosi produse cu acid azelaic, niacinamide, vitamina C, acizi exfolianți și protecție solară.

Cel mai bine este să prevenim pe cât posibil cea mai mare problemă a pielii în timpul sarcinii și alăptării, hiperpigmentarea, aplicând în fiecare zi din an, indiferent de anotimp, un strat generos și uniform de protecție solară. În timpul zilei protecția solară trebuie reaplicată dacă petrecem mult timp expuse la lumina solară sau dacă transpirăm abundent. Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 este o cremă de zi cu protecție solară cu filtre minerale perfectă pentru perioada sarcinii și alăptării.

Pentru reducerea hiperpigmentărilor recomand 25% Vitamin C + Gluthatione Clinical Serum, conține un complex de derivați de vitamina C și antioxidanți care sunt blânzi cu pielea, dar au rezultate foarte bune pentru uniformizarea culorii. Alături de protecția solară aplicată zilnic și un exfoliant cu AHA sau BHA potrivit tipului de ten, acest ser cu 25% vitamina C ajută la estomparea petelor cauzate de soare și la menținerea pielii cu aspect sănătos și luminos.

Pielea sensibilă este o preocupare comună în această perioadă. Ce ingrediente sau tipuri de produse ne recomanzi pentru a calma și a proteja pielea sensibilă?

În primul rând protecția solară aplicată în fiecare zi din an pentru că sensibilitatea pielii este direct asociată cu fotosensibilitatea și cu daunele cauzate de radiațiile UV în perioada sarcinii și alăptării. Apoi evitarea produselor cu ingrediente active în concentrații foarte mari și urmărirea reacției pielii la produsele pe care le aplicăm zilnic.

Deși poate fi tentant, o mamă care alăptează și observă apariția hiperpigmentărilor pe ten, nu ar trebui să înceapă folosirea niacinamidei, de exemplu, în concentrație 20%, dacă nu a folosit niciodată niacinamide. 4-10% niacinamide este o concentrație mai potrivită pentru început.

Pentru a proteja pielea putem folosi antioxidanți, în special vitamina C sub formă de derivați (Tetrahexyldecyl ascorbate,  Ascorbyl glucoside), ingrediente reparatoare cum sunt ceramidele, amino acizii și peptidele și ingrediente anti-iritante cum sunt betaglucanii, alantoina, mușețelul, algele, aloe vera, adenosine, pantenol, ceai verde, etc.

În timpul alăptării mamele nu au foarte mult timp pentru îngrijirea pielii, de aceea o rutină simplă cu produs de curățare, cremă de zi cu protecție solară și cremă hidratantă de seară în care să includem dimineața un ser cu vitamina C și antioxidanți și seara un booster sau un ser cu ceramide și ingrediente reparatoare este ideală. Calm Repairing Serum este potrivit pentru toate tipurile de ten, calmează roșeața, reduce sensibilitatea și întărește bariera naturală a pielii.

Nu folosiți produse cu parfum, uleiuri esențiale sau alți iritanți și evitați pe cât posibil produsele cu alcool denat care pot deshidrata pielea. Renunțați la scruburi cu particule abrazive dure și la toate procedurile invazive, în special la cele făcute acasă. Peelingurile cu acizi sunt permise, dar doar la recomandarea medicului.

Există multe mituri și informații greșite privind îngrijirea pielii în timpul alăptării. Putem clarifica unele dintre acestea pentru cititoarele mele?

Multe femei nu știu ce ingrediente sunt sigure pentru a fi folosite în timpul alăptării și observ două tipuri de comportament greșit: sau renunță la toate produsele cosmetice de teamă să nu fie afectat bebelușul sau consideră că dacă nu există avertizări pe etichetele produselor pe care le folosesc atunci sunt sigure.

Înțeleg simplificarea rutinei de îngrijire în această perioadă mai ales din cauza timpului limitat al mamelor, dar lipsa protecției solare poate duce la hiperpigmentări pe zone extinse numite cloasmă sau în termeni populari, masca de gravidă. Cloasma este o afecțiune serioasă care necesită ani de zile pentru a fi corectată și în multe cazuri necesită intervenția medicului dermatolog cu proceduri specifice, produsele cosmetice nefiind suficiente pentru a estompa acest tip de pete.

De aceea recomand întotdeauna o rutină simplă în timpul alăptării și mai ales consecvență și atenție sporită la aplicarea protecției solare. Și bineînțeles recomand verificarea produselor nu doar citind eticheta ci descoperind detaliile produsului sau întrebând producătorul și medicul.

În ultima perioadă am observat o informație complet greșită despre exfolianții cu acid salicilic și recomandarea de a nu-i folosi în timpul sarcinii. Acidul salicilic este permis în timpul sarcinii și poate fi folosit în siguranță pe ten, iar pentru tenul gras, cu pori dilatați și puncte negre sau pentru tenul afectat de acnee acidul salicilic 1-2% este unul din puținele ingrediente cu efecte reale.

Ca mamă, jurnalist și blogger, am învățat că în această perioadă sensibilă, informația este cel mai bun aliat. Cunoașterea ingredientelor, înțelegerea impactului lor și selectarea cu grijă a produselor cosmetice nu sunt doar pași în îngrijirea personală, ci și în protejarea sănătății și dezvoltării armonioase a copilului nostru. Într-o lume plină de opțiuni, a alege conștient și bine informat este o dovadă deIUBIRE.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *