Sarcina aduce cu ea o bucurie imensă dar și provocarea numeroaselor necunoscute care uneori pot deveni copleșitoare pentru viitoarea mamă. După emoția aflării veștii că voi avea un copil, am început să mă întreb ce trebuie să schimb la stilul meu de viață, în alimentație sau rutina de îngrijire pentru a-i asigura bebelușului toate condițiile unei dezvolătări sănătoase. În primele săptămâni de sarcină, panicată fiind de posibilele substanțe pe care pielea le-ar putea absorbi din ingredientele cosmetice, am ales să exclud majoritatea produselor pe care le foloseam în acel moment. Am păstrat în rutina mea numai geluri de curățare din ingrediente naturale și o apă termală. Atât 🙂 Apoi am aflat de Corina Allan și experiența ei în găsirea soluțiilor pentru diferite tipuri de ten, care mi-a ales produsele potrivite pentru rutina mea zilnică.
Cine este Corina Allan și de ce am ales-o pe ea să mă consilieze în alegerea produselor pentru rutina de îngrijire a tenului:
Corina Allan este esteticiană, consultant cosmetic, ambasador al brandului Paula’s Choice în România și autoarea blogului Pasagera.ro
Interesul ei cu privire la problemele tenului și la produsele cosmetice profesionale a început în urmă cu 13 ani când, însărcinată și cu tenul afectat de acnee, hiperpigmentări, dermatită seboreică, a început să cumuleze cunoștințele de care aveam nevoie pentru a înțelege care poate fi îngrijită pielea în perioadele în care este mai sensibilă.
„După naștere am decis să împărtășesc aceste cunoștinte tuturor care se aflau în situația mea pentru că în acel moment nu existau articole despre îngrijirea pielii scrise în limba română care să fie cel puțin un punct de pornire pentru persoanele cu tenul afectat de diverse probleme. Pe pasagera.ro am scris peste 400 de articole folosind termeni simpli, pe înțelesul tuturor, despre cum putem avea o piele cât mai sănătoasă și cum putem aborda problemele cutanate, în special acneea.
Pornind de la acidul salicilic, am descoperit gama de exfolianți Paula’s Choice, o raritate în industria cosmetică pentru că în 2008 existau doar câteva produse cu BHA. După ce am obținut rezultatele sperate cu produsele Paula’s Choice, le-am recomandat pe blog și au devenit apreciate și la noi. În 2012 s-a înființat reprezentanța Paula’s Choice România, iar succesul acestui brand se datorează produselor inovatoare și eficiente pentru a obține un ten sănătos“, mi-a povestit Corina.
Discuția a continuat…
Lizeta Oprea: De ce este necesar să schimbăm rutina de îngrijire a tenului în timpul sarcinii?
Corina Allan: Cele mai multe femei își schimbă rutina de îngrijire când rămân însărcinate renunțând la produsele cu ingrediente active care nu sunt recomandate în această perioadă.
Chiar dacă nu există studii care să confirme potențialul teratogen al anumitor ingrediente cosmetice, există o listă de ingrediente care ar trebui evitate în timpul sarcinii pentru că se presupune că au potențial teratogen.
De asemenea în timpul sarcinii pot apărea probleme cutanate datorită schimbărilor hormonale, în acest caz se pot introduce în rutină diferite ingrediente active pentru a ameliora simptomele.
Recomandarea mea este de a cere întotdeauna sfatul medicului înainte de a folosi cosmetice cu ingrediente active și de a aplica produse farmaceutice (de exemplu creme cu antibiotic) doar atunci când sunt prescrise de medicul dermatolog.
Ce ingrediente cosmetice nu avem voie să folosim în perioada sarcinii?
Retinolul și derivații de retinol, inclusiv produsele farmaceutice cu retinol nu ar trebui folosite în timpul sarcinii, indiferent de concentrație. Prin asociere cu isotretinoinul – Roaccutane, Sortret – care este un retinoid cu administrare orala cu efecte teratogene, se presupune că există riscul ca retinoizii cu aplicare locală să aibă efecte asupra sarcinii.
Hidroquinona și arbutinul pentru reducerea petelor și canabidiolul (CBD) nu sunt recomandate în sarcină pentru că nu există studii despre siguranța folosirii acestora.
Fitoestrogenii, produsele cu estrogeni, alți hormoni sau ingrediente care mimează efectele hormonilor, indiferent că sunt sintetice sau naturale, nu se recomandă în timpul sarcinii.
Peelingurile cu acizi exfolianți AHA și BHA nu se pot folosi în timpul sarcinii. Concentrațiile maxime recomandate sunt 2% BHA și 10% AHA cu mențiunea că acidul salicilic poate fi folosit zilnic doar pe ten și pe zone restrânse de piele de pe corp, nu poate fi aplicat pe ten și pe tot corpul în fiecare zi.
Cu ce probleme ale tenului ne putem confrunta în timpul sarcinii?
Cea mai mare problemă în timpul sarcinii este sensibilitatea crescută a pielii la radiațiile UV care poate duce la apariția hiperpigmentărilor extinse pe ten dacă pielea nu este protejată în fiecare zi de soare cu o cremă cu SPF 30 sau mai mare.
Alte probleme care apar în timpul sarcinii, dar care de cele mai multe ori se ameliorează considerabil sau chiar dispar după naștere, sunt erupțiile cauzate de schimbările hormonale. Pentru reducerea erupțiilor se pot folosi: acidul salicilic, acidul azelaic și niacinamide.
Schimbările hormonale sensibilizează suplimentar pielea la expunerea solară în timpul sarcinii crescând riscul apariției petelor maronii. Sunt permise produsele cu factor de protecție în această perioadă?
Chloasma sau masca de gravidă cum este denumită popular, este o afecțiune cauzată de această sensibilitate a pielii la expunerea la radiațiile UV care se manifestă prin apariția unor hiperpigmentări pe ten. De cele mai multe ori aceste pete ajung să acopere mare parte a feței și nu dispar după naștere.
Uneori chloasma este mai puțin accentuată în timpul iernii, însă nu dispare niciodată complet fără produse special formulate pentru estomparea hiperpigmentărilor sau proceduri estetice.
Produsele cu protecție solară nu doar că sunt permise în timpul sarcinii, sunt chiar necesare pentru a preveni daunele celulare cauzate de radiațiile solare. Produsele cu SPF 30 sau mai mare cu protecție UVA + UVB, împreună cu alte metode de a proteja pielea de soare sunt cele care previn apariția hiperpigmentărilor.
Care sunt cele mai importante sfaturi despre îngrijirea tenului și a pielii pe care le-ai oferi femeilor însărcinate?
Protejați-vă de soare cu produse cu SPF 30 sau mai mare, aplicate în strat generos în fiecare zi din an. Feriți-vă pe cât posibil de radiațiile UV – stați la umbră, folosiți pălărie și ochelari de soare. Alegeți o rutină de îngrijire simplă și eficientă pentru tipul de ten și problemele tenului vostru, care să includă cel puțin un produs de curățare, o cremă de zi cu protecție solară și o cremă hidratantă pentru seară.
Produsele pe care le folosesc pentru tenul meu în perioada sarcinii, recomandate de Corina Allan
Dimineața:
Pasul 1. Earth Sourced Perfectly Natural Cleansing Gel – gel de curățare blând
Pasul 2. Resist Advanced Replenishing Toner – toner cu acid hialuronic, aplicat direct pe piele
Pasul 3. 10% Niacinamide Booster – booster cu niacinamide pentru reducerea porilor dilatați și uniformizarea culorii pielii
Pasul 4. Defense Essential Glow Moisturizer – cremă de zi cu protecție solară minerală
Seara:
Pasul 1. Omega+ Complex Cleansing Balm – balsam demachiant ce îndepărtează machiajul și protecția solară
Pasul 2. Earth Sourced Perfectly Natural Cleansing Gel – gelul de curățare împreună cu balsamul demachiant sunt o soluție double cleansing eficientă pentru curățarea machiajului, impurităților și excesului de sebum
Pasul 3. Resist Advanced Replenishing Toner – tonerul cu acid hialuronic restabilește bariera naturală a pielii
Pasul 4. Resist Daily Pore Refining Treatment 2% BHA – exfoliant cu 2% acid salicilic pentru reducerea punctelor negre, porilor dilatați și uniformizarea culorii pielii, nu se clătește de pe piele
Pasul 5. Defense Nightly Reconditioning Moisturizer – loțiune hidratantă de seară cu textură de gel souffle
Produse complementare:
Hyaluronic Acid + Peptide Lip Booster – tratament pentru menținerea volumului natural al buzelor
Omega+ Complex Eye Cream – cremă pentru zona ochilor, oferă luminozitate și hidratare
Rutina este potrivita tenului mixt, sensibil, cu preferință pentru produse cu textură lejeră.
Advertorial
Add comment