Majoritatea oamenilor îşi trăiesc existenţa cu gânduri sponsorizate de frică… frica de schimbare, frica de a pierde pe cineva drag, frica de accidentări, frica de locuri şi lucruri necunoscute etc. Şi totuşi, de fiecare dată, mergem înainte în viață, trăim experiențe și situații noi, fiind conștienţi de frică, uneori îmbinând paradoxal curajul cu frica.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, frica poate fi folosită în două direcţii: ca un sistem de apărare şi ca o metodă de manipulare în masă, care poate hrăni un monstru format din fricile altora.

“Frica este aliatul omului încă din cele mai vechi timpuri, deoarece a ajutat la supravieţuire şi la perpetuarea speciei. Tot frica ne ajută să aducem cele mai adânci simţiri din subconştientul nostru la suprafaţă, de a face evaluări şi de a pune lucrurile în mişcare în favoarea noastră şi în favoarea comunităţii. Frica e bună, atâta timp cât este folosită corect, în situațiile potrivite. Atunci când suntem puși în situații care ne amenință viața, integritatea sau sănătatea, atunci frica acționează ca un element activ din sistemul nostru cu scopul de a ne proteja, de a ne energiza”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Când este frica nocivă pentru viaţa noastră?

“Din păcate, de cealaltă parte, sunt persoanele care nu reușesc să treacă de frică, persoane care „îngheaţă”, se limitează la a accepta mai puțin, mai prost, mai rău, din frica de a trăi ceva nou, frica de lucrurile noi pe care le-ar putea descoperi dacă fac un pas înainte. Alimentarea oamenilor cu frică le mănâncă toate resursele interioare, toate emoţiile pozitive, iar în timp acest “monstru” începe să pună stăpânire pe viaţa noastră, luându-ne toată fericirea. Frica folosește tot optimismul, deschiderea și curajul pentru a ne împiedica să devenim cine vrem să fim cu adevărat sau să ajungem la ţintele noastre cele mai înalte”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Frica este nocivă atunci când:

-se leagă de aspecte sau decizii care nu amenință cu adevărat viața;
-întâlnești o persoană de care te îndrăgostești și preferi să nu îi spui nimic, să fugi, de frică să nu fii rănit din nou;
-jobul actual nu te mai mulțumește și frica te oprește din a te orienta către altceva;
-ești nemulțumit de o relație toxică, nefericită, care nu te mai împlinește, dar alegi totuși să stai, de frică, pentru că nu știi dacă vei mai găsi pe altcineva;
-frica de singurătate te face să rămâi în compania celor care îți fac mai mult rău decât bine;
-vrei să faci o schimbare majoră în viața ta care știi că ți-ar aduce beneficii, și totuși te oprești din frica de necunoscut;
-ai o idee genială de afacere și nu o pui în aplicare de frică să nu greșești, să nu eșuezi etc.

Atunci când te regăseşti într-una din situaţiile de mai sus, specialistul consideră că trebuie să îţi pui următoarele întrebări, care te vor face să conştientizezi dacă acea frică este o piedică în viaţa ta sau o trambulină:

De ce anume îți este frică?
Reprezintă o amenințare reală sau doar alimentezi un „monstru” care îți mănâncă potențialul?
Cât ai de gând să îi mai permiți acestui „monstru” să se hrănească cu resursele tale?

 

Sursă foto: jovenadol.blogspot.ro

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *