Mirela Horumba, cunoscută drept psihologul părinților, a publicat recent prima carte de colorat pentru părinți și copii, inspirată din modelele tradiționale pictate pe farfuriile de lut românești. Psihoterapeutul a explicat cum i-a venit inedita idee, dar și care sunt efectele coloratului asupra psihicului uman.

După ce am contactat-o în urmă cu aproximativ un an pentru un interviu privind beneficiile coloratului în rândul adulţilor, psihoterapeutul Mirela Horumba şi-a stabilit ca proiect de viitor lansarea unei cărţi de colorat pentru adulţi şi copii. Desenele sunt inspirate din modelele de pe farfuriile tradiţionale româneşti, interpretate din punct de vedere psihologic.

„M-aţi contactat şi mi-aţi propus să scriu despre beneficiile coloratului în urmă cu aproximativ un an. Am trimis răspunsurile şi m-am întrebat de ce nu aş putea să fac eu o carte de colorat. A fost o sămânţă pe care am plantat-o, după care m-am trezit că ajung în piaţă în zona cu farfurii tradiţionale româneşti. Am cerut voie să fotografiez farfuriile şi m-am gândit cum aş putea eu să fructific frumuseţea acestor bijuterii – sursele noastre de identitate – şi mi-am amintit de proiectul cărţii de colorat.“

Pentru că nu a găsit niciun colaborator care să înţeleagă ce îşi doreşte cu adevărat, psihoterapeutul s-a hotărât să deseneze singură mandale.

Cartea se numeşte „33 de vitamine emoţionale“, mandalele fiind însoţite şi de câte o întrebare la care fiecare trebuie să reflecteze în timp ce colorează. „M-am gândit că este un moment foarte bun în care putem să conectăm partea noastră de relaxare cu partea de inteligenţă emoţională. Ghidată oarecum de zona de terapie sistemică de familie, am extras câteva informaţii fundamentale pe care le-am tradus într-un limbaj simplu al unor întrebări cu sens“, a spus psihoterapeutul.

 Avem foarte puţin timp la dispoziţie pe care îl putem petrece alături de copiii noştri, iar cartea vine în sprijinul părinţilor tocmai în ideea de a petrece timp de calitate. Important este să ne lăsăm în bucuria de a face anumite experienţe, a creea anumite amintiri plăcute, pentru a ne da voie să fim mai umani, mai calzi, mai empatici, cu chef de viaţă – că prea o luăm uneori prea în serios

Conform psihoterapeutului, la nivelul psihicului, în momentul în care colorăm avem parte de mai multe procese. Printre acestea se numără şi cel de producere a unor unde pe care noi le resimţim ca pe o starea de relaxare. În momentul în care apar acele unde, organismul nostru ştie că este într-o zonă în care se relaxează. Astfel, grijile şi anxietăţiel dispar, eşti prezent «aici şi acum», eşti conectat cu tine. „În momentul în care colorezi şi te conectezi cu prezentul, e ca şi cum te conectezi cu copilul tău interior, şi o să vezi că este exact starea de flow de care vorbesc anumiţi psihologi consacraţi“.

Mirela Horumba este psiholog, consilier autonom şi psihoterapeut, având numeroase certificări printre care art-terapie, inteligenţă emoţională şi rezistenţă la schimbare, managementul stresului, programare neurolingvistică sau terapie sistemică de familie.

Mirela Horumba – „Psihoterapeutul părinţilor“

Mirela Horumba este fondatorul programului „Părinţii Schimbării“ şi prezintă emisiunea „Carte pentru părinţi isteţi“ la radio Itsy Bitsy, de aici şi denumirea de „psihoterapeutul părinţilor“.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *