Pornind de la pretextul unor citate celebre sau mai puțin cunoscute extrase din opera lui William Shakespeare, Allan Percy, expert în coaching şi în tehnici de indrumare personală, ne plimbă prin istoricul acestui sentiment, folosindu-se de referinţe culturale şi studii recente pentru o analiză a iubirii în modernitate, oferind date statistice sau explicatii fiziologice în cartea Shakespeare pentru indragostiţi – 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi.

„Destinul nostru nu este în stele, ci în noi înşine“

Allan Percy  consideră că acest aforism al lui Shakespeare subliniază un sindrom comun persoanelor singuratice. Convingerea că sunt excluse de la mierea dulce a iubirii sau că relaţiile pe care le vor stabili sunt efemere şi nu le hrănesc sufletul.

Reţelele sociale s-au transformat într-un mare punct de întâlnire între inimile care doresc să iubească şi este o prejudecată fără  fundamentare să credem că acest gen de relaţii nu pot fi intense şi de durată, este de părere specialistul.

Un studiu recent realizat la universitatea din Chicago pe un eşantion de 20 000 de cupluri constituite între 2005 şi 2012, a descoperit că unul din trei s-a cunoscut pe internet. şi un element încurajator pentru cei care optează pentru cunoştinţele prin internet este că indicele de separare a fost mai mic în cazul cuplurilor care s-au cunoscut în acest fel, decât în cazul celor care s-au întâlnit pe căi tradiţionale.

Cât priveşte frica de a nu fi suficient pentru a merita dragostea partenerului, Shakespeare spune:„Dacă nu ai nimic, nu ai ce pierde“

Este binecunoscut că frumuseţea fizică este efemeră şi trece degrabă. Dar există desigur şi un alt tip de frumuseţe, mult mai profundă şi mai spirituală, care permite iubirii să fie veşnice. Această din urmă frumuseţe este un dar şi nu se ofileşte, ea fiind o virtute a sufletului.

Vremuri grele pentru iubirea romantică?

Experţii susţin că, pentru multe perechi, este greu să treacă de la momentul când s-au îndrăgostit la etapa unei iubiri stabile. Aici este esenţa problemei, unele persoane preferă să trăiască din nou senzaţia revărsării hormonale, care se produce în prima fază a îndrăgostirii şi care poate dura cel mult doi sau trei ani. De aceea, îşi schimbă mereu partenerul, în loc să se obosească să îl cunoască mai bine pentru a forma un cuplu stabil.

Pentru a evita moartea iubirii, este important să avem pasiuni comune şi să comunicăm, nu numai să facem sex.  Dacă în perioada de îndrăgostire nu trebuie să faci nimic şi este suficient să te laşi purtat, în iubirea stabilă trebuie să contribui la consolidarea relaţiei în fiecare zi.

Aşa cum zice Erich Fromm, iubirea este o artă, iar această artă are nevoie de exerciţiu, disciplină şi devotament pentru a putea atinge un anumit nivel de măiestrie.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *