După ce până acum fondurile publice au fost alocate mai mult pentru anveloparea blocurilor, Ministerul Mediului urmează să lanseze varianta finală a ghidului de finanțare a programului „Casa eficientă energetic“. Prin acesta, persoanele fizice pot primi o finanțare nerambursabilă de până la 70.000 lei pentru a-și face locuința pe care o au în proprietate mai eficientă energetic, deci cu un consum mai mic de energie, mai confortabilă și cu emisii mai mici de dioxid de carbon.
Cu un buget total anunțat de circa 100 milioane de euro, programul va putea fi accesat de aproximativ 9.000 de proprietari de locuințe unifamiliale din România, când va fi implementat. Obiectivele programului sunt creşterea performanței energetice și/sau utilizarea energiei regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție având regim de înălțime maximum P+2E. Autoritatea desemnată de implementarea proiectului este Administraţia Fondului pentru Mediu.
După cum ne-a explicat Valentina Tabou, cofondatoarea Geta Energeta– prima și singura platformă online destinată serviciilor de audit și certificare energetică de la noi din țară, beneficiarii programului Casa Eficientă Energetic 2020 pot fi exclusiv persoanele fizice, proprietari de case construite (deja), pe teritoriul României.
Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii programului Casa Eficientă Energetic 2020?
Să fie persoană fizică cu domiciliul în România;
Să fie proprietar/coproprietar al imobilului;
Să aibă acordul tuturor coproprietarilor cu privire la implementarea proiectului;
Imobilul să fie liber de orice sarcină (excepție ipoteca imobiliară);
Să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local,
Să fie de acord cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate (GDPR);
Să nu fie condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.
AFM restituie pâna la 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, nu din totalul cheltuielilor, realizate în cadrul proiectului tău de renovare a casei.
Pragul maxim al primei de finanțare care poate fi accesat este de 70.000 lei și reprezintă până la 60% din totalul cheltuielor eligibile.
Beneficiarul va suporta 40% din cheltuielile eligibile, plus cheltuielile neeligibile.
Contribuția proprie poate fi din fonduri personale, împrumuturi la bănci, etc., dar nu din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare.
Înscrierea în Programul Casa Eficientă Energetic 2020
În urma consultării Ghidului de finanțare pentru programul Casa Eficientă Energetic 2020, si conform ultimelor informații ale AFM, cel mai probabil perioada de înscriere va începe la începutul lunii august 2020. Înscrierile se pot decala până în luna septembrie – inclusiv.
Consultarea publica a Ghidului pentru Casa Eficienta Energetic s-a incheiat. Reprezentanții AFM analizeză propunerile venite pe marginea proiectului de ghid de finanțare, urmând să se introducă doar acele popruneri considerate oportune.
Următorul pas este aprobarea Ghidului de finanțare prin Ordin de ministru. După ce sunt parcurși acești pași, se poate lansa o sesiune de depunere a proiectelor.
Înscrierea presupune depunerea online a următoarelor documente:
- cererea de înscriere
- certificatul energetic inițial
- auditul energetic.
Programul Casa Eficientă Energetic 2020 se adresează proprietarilor de case deja construite din România, care doresc să efectueze lucrări destinate creșterii eficienței energetice în locuințe. Printre lucrările de renovare energetică a casei tale pot fi:
- înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă;
- izolarea termică a elementelor de construcție exterioare opace (pereți exteriori, terase, învelitoarea șarpantei și alte elemente similare);
- izolarea termică a planşeului peste sol și/sau peste ultimul nivel al clădirii;
- instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum;
- achiziționarea și montarea de sisteme de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii (eficiența minimă de recuperare a căldurii 75%);
- lucrările de reabilitare/modernizare a sistemului de iluminat;
- sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă;
- creșterea etanșeității la aer a anvelopei clădirii și la montarea tâmplăriei termoizolante;
- asigurarea continuității stratului etanș la nivelul îmbinărilor sau străpungerilor în anvelopa clădirii;
- repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
- refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
- repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura clădirii;
Add comment