Dacă sunteţi în căutarea unei experienţe inedite, puneţi pe lista destinaţiilor de vacanţă Wadi Rum. Celebru pentru nisipul roşu şi stâncile vechi de milioane de ani, deşertul din Iordania te face să te simţi excat ca pe Marte. Aici s-au filmat producţii uriaşe de la Hollywood ca „Marţianul“ şi „Lawrence al Arabiei“.

„Wadi Rum este vast, sonor si dumnezeiesc“, aşa caracteriza „Lawrence al Arabiei“ aceast loc de poveste, devenit platou de filmare pentru pelicula ce-l are în rol principal. Ofiţerul britanic este asociat cu deşerul Iordaniei deoarece l-a traversat în timpul revoltei arabe din 1917-1918.

Aflat la câteva sute de kilometri de capitala Amman, Wadi Rum este considerat a fi teritoriul beduinilor din tribul Zalabia, turismul fiind principala sursă de venit a acestora. Zona este una dintre cele mai importante atracţii ale Iordaniei, oferind turiştilor posibilitatea de a experimenta un safari, campare sub stele, alpinism, călătorii pe cămilă sau căţărări pe stânci abrupte.

Wadi Rum este format din nisip şi stanci masive, roase de vanturi, ce ajung la 1700 – 1800 metri, ieşite la suprafaţă după ce au stat sub apă milioane de ani. Sunt canioane înguste şi înalte, în care ecoul propriei voci îţi oferă o senzaţie inegalabilă de libertate.

Doritorii pot petrece o noapte alături de beduini

Partea interesantă este că turiştii se pot caza chiar în deşert, experimentând viaţa alături de beduini. Există corturi unde se poate dormi, iar noaptea se fac focuri de tabără pe lângă care turiştii sunt invitaţi să danseze în stilul specific zonei. Inedit este şi modul în care cina ne-a fost pregătită, într-o groapă în nisip, plină de jar, în care au pus carne de miel, multe legume şi obişnuita oală de orez. Toate se lasă cel puţin două ore, timp în care petrecerea contină.

După tradiţionala cină, beduinii ne-au invitat să admirăm celebrele apusuri din „Valea Lunii“, aşa cum mai este cunoscut acest loc de poveste.

Dimineaţa te vor trezi razele soarelui care pătrund obraznice în cort, invitându-te la o cafea cu cardamon făcută în nisip. Gustul este demenţial, aşa că dacă ajungi în Wadi Rum, nu ar trebui să ratezi şansa de a bea o cafea făcută în deşert.

Iordania este la doar două ore şi jumătate de zbor de România, din luna martie a acestui an Prestige Tours, parte din grupul turc Calypso Tour, urmând să includă un charter către Aqaba, cu plecări săptămânale din București.

Lizeta Oprea

View all posts

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *